<![CDATA[Frisk hund - Blogg]]>Thu, 16 Mar 2023 19:12:11 -0700Weebly<![CDATA[Kan jag ge Carob till min hund]]>Mon, 16 Aug 2021 11:54:43 GMThttps://friskhund.nu/blogg/kan-jag-ge-carob-till-min-hundCarob vad är det?

Carob är en böna från växten Ceratonia siliqa, även kallad Johannesbröd. Hundar kan lätt bryta ner carob som kan användas som ersättning för kakaopulver. Carob är helt fri från koffein och teobromin, dvs helt giftfritt för din fyrbente vän. Dessutom har carob vissa positiva egenskaper som kan förbättra din hunds hälsa. Carob har en positiv effekt på tarmhälsan, samt kan sakta ner åldrandet och ger en riktig energikick.
Detta är utmärkt att tex göra hundchoklad av. Man ska dock vara medveten om att allt gott precis som carob ska ges i måttlig mängd. Jag gör tex praliner för vovvar, toppen att ge bort om man går på "hundkalas". Alltid lika uppskattat. Självklart kan även husse & matte äta detta, men föredrar nog praliner på ren carob, vilket smakar som en blandning av cocos/choklad.

​Nedan följer ett av de recept jag använder när jag gör praliner till vovvar.
Recept (ger 10-15 ischokladformar)
50 gram torkad och mald lever eller hjärta (finns att köpa, men lätt att torka själv)
1/2 hg cocosfett
2msk carob


Smält fettet (får ej börja bubbla), lägg ner carobpulvret samt den malda lever/hjärtat.
​Rör till en jämn smet. Häll upp i formar och ställ gärna kallt tills de stelnat. 
Några andra favoriter är att byta ut levern/hjärtat till tex blåbär eller riven morot.

​Kan garantera att de fyrbenta älskar denna lite söta pralin. Kanske kul att ta med till födelsedagar, julpresent eller bara när man går bort till någon som har hund.

​]]>
<![CDATA[Lerbad i naturen]]>Thu, 05 Nov 2020 11:32:39 GMThttps://friskhund.nu/blogg/lerbad-i-naturenHar ju 3 schäfrar med varierad längd på pälsen. När nu hösten har kommit så har ju även en del lervällingar samlats på stigarna i skogen. Där jag bor har det dessutom vart en del avverkning av skog, detta gör att det dragits upp rötter och därmed massa jord. Nu råkar 2 av mina älska att bada lerbad, något de snabbt gör när de skuttar ur bilen. Detta trots att jag säger ajaj inte där. Ser hur de sneglar lite på var jag tittar och snabbt tjoho så ligger dom i leran. Särskilt min gamelman, han är lite smått halt, låtsas höra väääldigt illa dvs när det passar honom. Ett tillfälle han inte är speciellt vare sig halt eller stel är när han ser dessa lerbad, då är visserligen hörseln om möjligt mycket sämre än vanligt men han bryr sig inte. Det som slår mig är att efter hans små bad i leran ser han både glad o nöjd ut, han verkar dessutom inte ha ont eller vara stel. Kanske man skulle testa att hitta någon som ger hundar lerinpackning :) Sägs ju att det är bra för oss människor så ja varför inte. Försökt att Googla lite och hittat att det faktiskt finns lerbad för djur att få i bla USA. Hittar dock inte syftet med det enligt dom. Finns dock ett problem, de blir ju inte direkt rena av det , inte heller mina golv in till badrummet. De går åt både rengöring för vovve och massa ajax till golven. Trots detta har jag kommit fram till att mina hundar är det bästa jag har och får väl säga som man gör om små barn. De måste få smutsa ner sig :)
//Åsa Med sin flock
]]>
<![CDATA[Hur gör jag om min hund är överviktig]]>Mon, 31 Aug 2020 09:09:47 GMThttps://friskhund.nu/blogg/hur-gor-jag-om-min-hund-ar-overviktigEn överviktig hund mår inte särskilt bra. De blir svårt att gå och hälsan börjar till slut svikta. Jag har en schäferflicka som tyvärr har förmågan att nappa åt sig allt som kan tänkas slinka ner. En riktig mattjuv. Tyvärr har jag även vart lite för generös med maten varför hon i mina ögon började bli allt för stor. Faktum va att hon fick lite av en hängmage, Hon är 5 år och ska inte redan nu va överviktig. Sagt och gjort började jag tänka igenom nån bra meny. Nu äter de inte speciellt mycket torrfoder utan färskfoder eller kött. Bestämde mig att kyckling, fisk o nötkött fick bli det hennes diet skulle baseras på under ett tag. Till detta grönsaker. Nu var frågan om vilka grönsaker som jag kunde få henne att äta. Testat en del förr men endast gurka, ärter och frukt har fallit fröken i smak. Testade ett tips jag själv fått. Jag kokade allt kött, hade morot o selleri i samt en aning salt o lagerblad. När köttet var kokt la jag detta åt sidan. Hade i gelatin så buljongen blev lite geleig. Buljongen blandade jag med riven morot, sallad, ärtor mfl grönsaker och sedan toppade jag portionerna med kött. Viktraset kom ganska fort. Inte jätte mycket per vecka kanske, men man kan inte heller svälta en hund hur mycket som helst tycker jag. Nu visade det sig att hon åt alla grönsaker som serverades ingnidna i buljong :) Hon har nu "bantat" en månad och man ser att både energi och måendet är så mycket bättre. Även nu får hon givetvis nått extra gottigt ibland. Hon älskar kycklinglever och brukar steka det i ugnen. Jag mosar detta och rullar till bollar. Skulle nog säga att detta godis är något hela min flock uppskattar högt.  Alice som tjejen heter har nu tappat ca 1,5 kg, dels på kost men även på extra träning. Hon får springa lite extra rundor i skogen. De roliga är att se att hon nu orkar det, den energi och glädje hon har. Så till er som vill försöka minska vikten. Ge gott om grönsaker ! Nu har jag även haft en del kontakt med en veterinär som gett ok på denna diet. Vad man ska tänka på är att de möjligen kan behöva mineraltillskott. Här rekommenderas Hyaluron 365 som har det mesta. Har ni frågor om vikt och min tjejs viktresa, hör av er så kanske vi kan komma med en del bra tips / Åsa med familjen Schäfer]]><![CDATA[Sommarens aktiviteter]]>Thu, 16 Jul 2020 12:16:40 GMThttps://friskhund.nu/blogg/sommarens-aktiviteterJag och min flock älskar att gå i skogen, inte minst nu när de är sommar. Vi söker oss gärna till de där lite ensamma områdena. Min nuvarande skara är 2 tikar och en hane. Pojken är dryga 12 år så han får bestämma takten. Han älskar för övrigt att följa efter mig om jag plockar bär :) Varför äta av blåbärsrisets blåbär när mamma plockar i en hink som jag kan plocka många fler ur på en gång. Ja så är det med min gamling, han älskar alla bär och frukter. Numera har jag 2 spannar, en han plockar i
(äter ur) och en till mig själv. Tjejerna är lite mer kreativa, min 6 åriga tjej försöker lära upp vår nykomling på dryga 4 år, hur de ska gå till i skogen. Tyvärr är hon lite rädd att lämna mig ur sikte så går mest runt mig hon också. Jag är noga med att mina hundar inte heller stör övriga djurlivet i skogen. De är koppeltvång så har de mer eller mindre kopplade. (har de på långlina fäst runt midjan). Badar vi i någon tjärn brukar de få bada utan dock. 
Vi brukar göra små utflykter nästan var dag om de är uppehåll. Vi tar gärna en sån skogis runt 18 tiden. Jag med min rygga och kaffe :) , självklart vatten till min flock. Plockar både bär och svamp till förråden. Blåbär äter mina hundar gärna och så bra att torka eller frysa. Just nu fyller jag min svamptork med blåbär. Det bästa som finns när magar är i olag under vintern både för djur och människa.
För mig som hundägare är detta kvalitetstid , den tid man får med sina fyrbenta vänner är så underbar.  Jag har nog mycket mina 4 benta livskamrater att tacka för mycket. De håller mig frisk! Ja inte bara jag som håller mig frisk utan även mina hundar. Faktum är att jag haft väldig tur att ha friska hundar eller ja djur i stort. Därför kände jag när jag förlorade min ena livskamrat att han levt ett gott och friskt liv in i det sista. 
Personligen tror jag att hundar liksom vi människor har stort behov av aktivitet i livet för att inte säcka ihop. Jag tror också att maten spelar stor roll.  Mat behöver inte vara dyrt för att vara bra. Lägger man lite tid på maten är det precis som för oss människor självklart bättre att fixa den själv. Jag blandar kött, fisk, fågel med grönsaker och bär. Precis som till mig själv. Ger inte gärna medicin i onödan utan använder mig av naturens egna "piller". Alla mina vänner får hyaluronsyra dagligen då jag sett vilket underverk den gör. Köper heller aldrig någon form av dentastix utan istället får de morötter att gnaga på. Jag är stolt att säga att jag kan räkna mina djurs veterinärsbesök på en hand under de senaste 15 åren. Jag vill tro att djur som får omsorg och mycket kärlek lever längre, jag vill också tro att djurens kärlek och omsorg till mig gör att jag lever längre. 
Nu i semestertider, ta din /dina hundar och gör småturer i skogen Inte alla gillar att plocka bär och svamp kanske men ni som gör det passa på och fyll förråden. Ni som inte gillar det, njut av era vänner, njut av naturen och att bara vara är underbart kan tilläggas. 
Nu när helgen stundar, gör en matsäck (glöm inte vovvarna) ge dig ut och vandra.
Ha en fin helg /Åsa med flocken
]]>
<![CDATA[Att förlora en kär livskamrat]]>Mon, 06 Jul 2020 11:04:34 GMThttps://friskhund.nu/blogg/att-forlora-en-kar-livskamratAtt förlora en kär livskamrat är något man aldrig kan vara förberedd på.

Min flock och livskamrater har bestått bla av 2 schäferpojkar tillika kullbröder.
De har varit mina stoltheter, mina livskamrater och så mycket annat. Dom är nog näst efter min son det bästa som hänt mig. Många roliga upptåg har vi hunnit med under de dryga 12 år det varit hos mig.

De senaste åren har jag självklart gjort de hälsokollar man bör på äldre hundar.
Nu senast en seniorkoll, båda fick helt godkänt.
Den ena hade värden som en 5 åring sa veterinären, den andras värden var också bra, dock har han hela sitt vuxna liv haft till och från lite problem med bakpartiet. Sista åren har han ätit Hyaluron och vart i stort sett smärtfri och utan medicin.

Lördagen den 27 juni var vi på väg ut, men min ena grabb ville inte riktigt. Han såg inte riktigt pigg ut varpå jag faktiskt snabbt rastade de andra och gick in igen. Min lille pojk mådde allt annat än bra. Ringde veterinär och blev inbokad på akuttid. Snabbt in på sjukhuset. Här blev det fart, blodprover togs , dropp sattes, samt syrgas kopplades. Han blev bara sämre... Veterinären ville göra ett ultraljud.
Efter ca 20 minuter kom hon tillbaka lite sammanbitet och förklarade att han var väldigt sjuk, cancern hade slagit ett totalt grepp om hans fina lilla kropp. Hans mjälte hade dessutom spruckit och buken blodfyllts. Prognosen var inte bra. Känslan som infann sig var allt annat än rolig, total maktlöshet, sorg och tårarna forsade. La mig ner bredvid min lille pojk, pratade med honom och höll honom hårt, tog hans huvud och såg en sista gång in i hans ögon och sa hur mycket jag älskade honom. Jag fick en nospuss och sen lade han sig ner och somnade till. Veterinären gav honom lite av det lugnande. Redan på det lilla han fick kände jag att han försvann ur sin kropp, pulsen avtog helt. Hon gav ytterligare lugnande och sedan den sista sprutan med överdos. Han var borta på någon minut. Så pigg veckan innan och sjuk så fort.

Man är aldrig redo det är en sak som är säker.  Jag är glad för de åren vi fick och vet att han kommer finnas här hos mig, men tårarna rinner till och från. Tror det är viktigt att tillåta sig sörja, få minnas, få känna.

Tack fina Satan Lennart att du funnits i mitt liv, du kommer alltid finnas med mig <3
/Mamma


]]>
<![CDATA[Farliga varningar]]>Mon, 22 Jun 2020 11:42:14 GMThttps://friskhund.nu/blogg/farliga-varningarNu har sommaren infunnit sig ordentligt. Tyvärr infinner sig också många illvilliga viljor som av någon anledning inte verkar gilla djur och främst kanske hundar. Saker prepareras och slängs ut i hopp om att ens fyrbente vän ska snappa till sig en där goda köttbullen, korvbiten eller kanske köttbiten. Självklart ska vi alltid vara på vår vakt när vi har våra hundar ute, både hemma och på allmän plats. Ser man att hunden ökar sin nyfikenhet åt ett visst håll är det bra om vi som ägare är lika nyfikna att kolla vad som kan dölja sig i hundens nyfikenhet. 
Preparering av farliga saker kan röra sig om allt från insprutade vätskor till gömda spikar, skruvar och rakblad. Det vill säga riktigt farliga saker för din hund att få i sig.
Just nu florerar det bland annat en bild på sociala medier, korvbitar som preparerats med skruvar. Ofta kommer inlägget från nån du känner som i sin tur säger sig fått det av någon som säger sig råkat ut för detta. Va försiktig att sprida denna typ av inlägg, det är precis den uppmärksamhet förövaren vill ha. Inlägget som flödar runt just nu är i stort samma story men från olika delar av Sverige. Inte alltid just staden stämmer med var det skulle funnits men ger ändå en skräck i hundägaren på gott och ont. De är av vikt att inte sprida dessa inlägg. Har du själv varit utsatt eller du själv sett något konstigt ska du givetvis åka med din hund till veterinär omgående om du tror den kan ha ätit av det. Främst ska du alltid kontakta polisen samt gärna täcka över de som finns på platsen och även sätta upp en tydlig varning. Bäst är om du kan stanna på plats till polisen kommer. Va observant vad din hund gör, tokiga och illasinnade människor kommer alltid finnas och tyvärr får ett flertal hundar avlivas pgr av detta vart år.
Jag hoppas att alla får en trevlig skadefri sommar med sina pälsklingar, ha alltid ett litet djurapotek med dig om du reser, ladda gärna hem nån veterinärsapp så du snabbt kan få kontakt med en veterinär.
Åsa med flocken
]]>
<![CDATA[Vår och badnjutare!]]>Tue, 12 May 2020 16:23:07 GMThttps://friskhund.nu/blogg/varen-ar-nastan-har
Jag har ju 2 äldre schäferherrar (12 år), man märker verkligen att de har njutit av den värme delar av april och maj bjudit på. Min ena kille älskar att bada ute i sjön och vet så väl när vi kommer just till hans ställe. Nu är det väl så att temperaturen inte riktigt hunnit komma upp så värst i vattnet, men vad bryr han sig om det.
De märkliga är att just han har lite problem med sitt bakparti, men när han legat där i vattnet och spejat ut över sjön eller tagit sig en kort simtur tycks han faktiskt bli bättre. Han är också den som ser fram mot att "hans" pool kommer fram Det lilla röda äpplet som är en sandlåda i plast från öob. Här sover han gärna sin dagliga tupplur på dagen. Hans lika åldriga bror har nu begärt en egen då hans bror inte så frivilligt vill dela sin. Får bli inköp av en i dagarna. Jag älskar verkligen att de kan njuta så och jag är också glad att de tycks må gott av dessa bad. Sen kommer lite sidoeffekter tyvärr :). Båda är Tyska långhåriga lurvar så tar ju en evighet att torka, trots riktig hundfön. Efter nån vecka brukar de inte lukta mumma direkt och skulle behöva in i duschen. Fast det just är ingen av dem roade av. Här gör man allt för att komma undan. Nu har jag kommit på det ultimata. En gång i veckan får de bli en dusch ute. Införskaffat ett munstycke man kan fylla med schampo när man trycker på det, trycker man inte kommer enbart vatten. Schampot har jag gjort själv av vanligt hundschampo som jag spär med citron och lavendelolja (ekologiskt). Denna typ av bad är rätt okej tycker dom. Sen får de ligga på tork ute. 

Är det någon annan som har detta problem med hundar som får lukt efter bad?
Vad badar du din hund i eller hur undviker du att de börjar lukta?


Åsa 
]]>
<![CDATA[Påskäggsjakt med din hund :)]]>Thu, 09 Apr 2020 15:50:58 GMThttps://friskhund.nu/blogg/paskaggsjakt-med-din-hund
Glad Påsk alla glada fina!
Vad sägs om att även din fyrbenta får ha lite påskäggsjakt? :)
Ha i lite gott hundgodis i ett påskägg, visa din hund vad den ska leta efter göm ägget inne eller ute och sen leta och ha roligt tillsammans.
En rolig nosaktivitet :)


]]>
<![CDATA[Får jag nått gott till påsk?]]>Wed, 01 Apr 2020 09:39:00 GMThttps://friskhund.nu/blogg/far-jag-natt-gott-till-paskÅrets påskfirande kommer säkert bli väldigt annorlunda för många med rådande läge i landet. Detta är trist men kan också medföra att många hundar slipper vara rädda. På många håll i landet smälls det ju smällare och raketer även under påsk vilket förhoppningsvis kommer ske i mindre skala detta år. Jag har själv en skotträdd schäferpojke så vet att det kan vara riktigt hemskt för dom. Påsken ska ju också vara en tid då barn får sina påskägg, ofta intas kanske lite festligare mat. Mycket av maten är ganska salt och lämpar sig inte att ge våra hundar i nån större mängd men en liten smakbit kan man ju alltid ge :) Även om jag inte firar med massa mat brukar jag också äta tex lamm under påsken, något mina hundar också tycker är gottigt. Här får även dom en smakbit, liksom en bit ägg som de också tycker är gott. I övrigt brukar jag se till att köpa tex en kyckling som jag kokar, oxhjärta, lammhjärta, kycklingmage o kycklinglever, för visst ska även våra vovvar få känna av det där lilla festliga. De finns ganska mycket som både är nyttigt och festligt för våra vovvar. Tänk också på att en del mat som vi människor äter även under påsken är för fet för många av våra hundar. En del reagerar med magont medan andra kanske får diareér. Inget av det är särskilt kul. En hund med magont är absolut inte kul att få när det är långhelg. Jag har för vana att alltid ha mitt hundapotek fyllt med bra saker. En av dom är Dimetikon kapslar. Finns även som droppar och receptfritt på apoteket. De säljs som humanmedicin men funkar ypperligt på även katt, hund och större gnagare.  Tyvärr är det lite dåligt med instruktioner hur det ska ges till djur, men kan vara räddningen då din älskade vän har ont. Då jag har 3 större hundar (schäfer) ger jag då det kniper 1 kapsel. Kapslar är att föredra endast till hundar över 20 kg, de mindre bör enligt min veterinär endast använda droppar. En liten fingervisning är att ge ca 1 droppe per 5 kg. Man märker rätt snart om det fungerar. Vänta annars i ett par timmar innan du ger lika mycket till.
Annat bra att ha hemma är : kolpulver eller flytande kol, vätskeersättning (finns i små påsar ). Går utmärkt att även göra själv, potatismjöl vid tex diareér. .
Ser du att din hund inte mår bra eller slutar äta, kissa eller dricka ska du givetvis kontakta en veterinär. Många gånger behöver man inte åka in utan rekommenderar först att kontakta en veterinärsapp. Något alla djurägare bör ha nedladdat i sin telefon. Dessa finns tillgängliga dygnet runt. Oftast ingår 3 fria samtal om man har sitt djur försäkrat, i övrigt är det oftast väldigt mycket billigare än att åka akut till ett djursjukhus. Misstänker du främmande föremål har svalts eller att det kan röra sig om tarmomvridning ska man inte vänta utan åka in direkt.
Jag hoppas alla får en underbar påsk, var ute mycket och umgås med era vovvar. Låt dessa  även få lite gott, men tänk på vad du ger och i måttlig mängd. 
//Åsa med flocken schäfer
]]>
<![CDATA[Water Treadmill]]>Mon, 30 Mar 2020 11:47:50 GMThttps://friskhund.nu/blogg/water-treadmillKärt barn har många namn och likaså water treadmillen som även kallas, vattentrask, water walker, undervattensgångsband eller  vattenlöpband.

Water treadmill är en vattenburen anläggning med ett rullband i vatten.
Beroende på hundens ålder, skada eller dagsform anpassas vattennivå, hastighet och tid på rullbandet.
En stor fördel med watertreadmill jämfört med simning är att hunden måste använda alla fyra benen och inte bara arbeta med frambenen som det lätt blir i simning.

Vattnet ger mer stabilitet och kan hjälpa vid dålig balans som vid tex  en  ryggskada. Vattenträning stärker ryggmuskulatur, benmuskulatur och är skonsamt för muskler, leder, ligament och senor vilket gör den effektiv vid rehabilitering vid skador men även för att gå ner i vikt bygga kondition och styrka.
Tack vare att vattennivå respektive hastighet  går att reglera och att  vattnet avlastar leder samtidigt som den ger motstånd är det lätt att individanpassa träningen som ger en bra rehabilitering.

Med en lugn introduktion kan Water treadmill  vara en fördel om du har en hund som inte gillar vatten då det är en viss trygghet för hunden att känna markunderlaget.

]]>