Kärt barn har många namn och likaså water treadmillen som även kallas, vattentrask, water walker, undervattensgångsband eller vattenlöpband. Water treadmill är en vattenburen anläggning med ett rullband i vatten. Beroende på hundens ålder, skada eller dagsform anpassas vattennivå, hastighet och tid på rullbandet. En stor fördel med watertreadmill jämfört med simning är att hunden måste använda alla fyra benen och inte bara arbeta med frambenen som det lätt blir i simning. Vattnet ger mer stabilitet och kan hjälpa vid dålig balans som vid tex en ryggskada. Vattenträning stärker ryggmuskulatur, benmuskulatur och är skonsamt för muskler, leder, ligament och senor vilket gör den effektiv vid rehabilitering vid skador men även för att gå ner i vikt bygga kondition och styrka. Tack vare att vattennivå respektive hastighet går att reglera och att vattnet avlastar leder samtidigt som den ger motstånd är det lätt att individanpassa träningen som ger en bra rehabilitering. Med en lugn introduktion kan Water treadmill vara en fördel om du har en hund som inte gillar vatten då det är en viss trygghet för hunden att känna markunderlaget.
0 Comments
Nu har det slagit till med full kraft årets virus. Årets virus Corona Covid-19 är i sig nytt eller just Covid-19. Allt fler håller sig hemma, företag stänger ner både som säkerhetsåtgärd eller att de inte finns saker till att producera med. Givetvis är det både otäckt och tråkigt oavsett om man blir sjuk. Många som har husdjur har ställt frågan om det smittar mellan djur och människa. Detta har jag försökt att kolla upp med både Jordbruksverket och med Folkhälsomyndigheten. Jordbruksverket säger väl att om det smittar är det större chans att vi människor smittar våra djur än tvärt om, Folkhälsomyndigheten säger att det smittar inte oss arter mellan. Sanningen är väl någon stans mitt i mellan. Jag tror att vi som lever med våra hundar, dvs i en familjeartad relation också blir mer toleranta mot varandras bakterier. Jag tror det dock är bra att hålla sig ifrån andra till viss del. Man behöver inte gå på stora event som tävlingar mm. Nu är de flesta såna event inställda fram till i slutet av april. Vi som har hund vet också att vi måste se till hundens bästa och att hunden måste få sin dagliga promenad, aktivering och mycket annat. Även en hund beroende på energibehov behöver sin aktivering oavsett om vi ägare är friska eller inte. Tänk på att det finns en hel del aktivering du kan göra hemma. En del tips finner ni i bloggen och även under tipsen. Jag med 2 äldre herrar och dam på snart 7 försöker köra de dagliga promenaderna i skogen, hålla mig borta från andra hundar och absolut inte besöka allt för hundrika platser. Hemma leker vi en hel del, har torkas godis, vi kör lite huvudgympa och mkt annat. Bara fantasin sätter gränser. Just nu står jag och torkar just hundgodis. Var tvungen in till vår stad och passa på att besöka en större livsmedelskedja. Här hade jag lyckan att hitta en hel del till hundarnas förtjusning. Köpte oxhjärta, lammhjärta, grishjärta, tunga, lammlever o oxlever. 9.95 kg. Blev nästan 15 kg totalt. Mycket fryser jag ner, en del kokades i går som mat till deras helg och en del går åt att producera godis på. Just detta godis är nog favoriten hos mig. Dessutom enkelt, billigt och man vet vad man får. Inga onödiga tillsatser. Min äldre svamptork fungerar utmärkt och använder den numera att just torka saker till hundarna med. Kommer lägga upp ett recept just hur det kan se ut när godisproduktionen är igång i mitt kök :) Jag önskar alla en underbar helg, med förhoppningar att ni får vara friska och ta chansen att vara ute i skogen om vädret blir bra.
/Åsa Vindruvsförgiftning
Att vindruvor och russin är giftiga för hund har man känt till i drygt 18 år. De första rapporterna kom 2001 i USA och 2003 i Storbritannien. Varför vindruvor är giftiga för hunden är fortfarande okänt. Det verkar sitta i skalet och fruktköttet och hur mycket hunden kan få i sig innan det är riktigt farligt är väldigt individuellt. Det spelar ingen roll om det är med eller utan kärnor eller om de är gröna eller röda och det kan räcka med en enstaka vindruva eller russin för att vissa individer ska bli dåliga. Man har undersökt Mykotoxiner (svampgifter) och tungmetaller men inte hittat något spår. Man misstänker att det kan röra sig om ett ouptäckt toxin (miljögift, bekämpningsmedel eller mykotoxin) eller att det finns någon okänd toxisk mekanism som orsakar förgiftningen. Symptomen på förgiftning kan dröja 6-24 timmar och visar sig med kräkning, matvägran, slöhet, diarré, buksmärtor mycket urin eller helt upphörd urin. Hunden drabbas av njursvikt som kan visa sig efter 2-3 dygn. Dödligheten är 50-75% därför är det viktigt att få behandling snabbt. Kommer hunden in i tidigt skede kan man i bästa fall ge kräkmedel och laxermedel för att få bort så mycket gift som möjligt. Annars behöver hunden behandlas med intensivvård där hunden intravenöst får stora mängder vätska. Skulle hunden sluta kissa i flera dygn är prognosen allvarlig. Källa: Erica Wiss, Firstvet, Spadertass Hundcenter För den lite vilda valpen eller unghunden är de bra att hitta olika verktyg som både aktiverar och stressar ner.
Att tugga eller slicka på något kan vara en väldigt bra lösning både under en period när man ska lära sin valp att vara ensam små stunder till att man är borta och vill att hunden ska ha något att göra. Dock får man tänka på att man inte erbjuder något som kan fastna i halsen när man inte ser. Vissa individer har svårt att stressa ner överlag och där är möjligheten att tugga på något väldigt avstressande för en hund. Det är inte bara när valpen byter tänder som ett stolsben eller en sko blir uppätet pga. kliande i tänderna utan även unghund eller vuxen en hund som inte kan slappna av kan lätt börja tugga sönder både det ena och det andra i hemmet. En variant på en lugn aktiverings leksak är Kongen som finns i olika storlekar. I den kan man mer eller mindre fylla med vad som helst. Du kan blöta upp torrfoder, fylla med leverpastej, göra din egna buljong, mm. När Kongen är fylld ställer du den i frysen och tar fram när den ska användas. Glöm inte att tänka på att den mängd du fyller Kongen med drar du bort från maten din hund får den dagen. Många av oss köper väl en extra godispåse även till våra vovvar. Inte alla har vare sig tid eller lust att ställa sig och göra hemgjort godis. Vi har tittat lite på det som erbjuds idag på marknaden och kommit fram till att väldigt många godispåsar innehåller en mängd onyttigheter så som bland annat socker och E -ämnen. De finns givetvis även ganska bra godis att köpa färdigt, oftast också betydligt mycket dyrare. Att föredra om man köper färdigt godis är att köpa te.x torkat kött som finns i olika varianter och även till mycket varierande priser. De finns även torkade grisöron, oxöron, buffelöron mm. De senare är väl en kombination av godis, "att göra nåt", och sköta sina tänder. Personligen undviker jag grisöron. Då undrar ni säkert varför. När mina schäferpojkar var runt året hade de ofta klåda. De åt nästan dagligen ett grisöra och kunde nog inte tänka mig att de ens kunde vara det. Besökte en veterinär som faktiskt ställde frågan ganska så direkt om godis och övriga tuggsaker. Berättade att jag gav dom grisöron. Han berättade att just grisöron ofta kan orsakar allergiska reaktioner på många hundar oavsett ras, de kan även få andra kroppsliga problem såsom klåda i och runt sina egna öron. Tyckte de lät märkligt men lät bli att köpa dessa älskade grisöron. Istället fick de nu var sin morot. De ska nu sägas att de alltid gillat grönsaker så förlusten var väl inte jätte stor. På bara 14 dagar försvann klådan och jag insåg att detta med grisöron absolut inte var något för mina vovvar. När vi sen kom till det lite mer goda godiset hade jag nu blivit ganska noga att kolla innehåll. Insåg att de flesta innehöll just en mängd E ämnen, då främst färgämnen och konserveringsämnen, inte minst väldans massa socker men även höga mängder spannmål och endast smakaromer. Då jag själv är tämligen noga med vad jag äter började jag istället kolla och fundera över vad man själv kunde göra och vad man kunde köpa.
Idag gör jag så att jag passar på att köpa kött när det säljs ut. Fryser det oftast och tar fram för torkning lite då och då. Jag skär sedan tunna strimlor av köttet och har sedan införskaffat en svamptork där jag kör det till det torkar. Oftast över natten. Väldigt poppis :) Ibland torkar jag även sötpotatis, morötter, äpple, sparris och fisk. Kanske inte blir så mkt billigare men man vet vad innehållet är. När de torkat så förpackar jag de i lufttäta burkar. De håller sen hur länge som helst i stort sett. När jag köper färdigt godis köper jag torkat oxkött/lever/oxöron/buffelöron. De finns ju så oerhört mycket godsaker våra vovvar gillar. En viktig sak är också att det inte innehåller för mycket fett tycker jag. Innehåller det fett ska de vara bra fett. När jag får tag i får eller lamm låter jag oftast fettet sitta kvar, nåt som ger mer smak . Man får dock tänka på att detta godis inte håller lika länge och att inte alla hundmagar tål när det blir för fett. Vill man ha ett snabbgodis te.x vid olika typer av träning, men kanske inte vill köpa det färdiga hundgodiset finns det ju så mycket annat man kan köpa, Te.x vet jag många som köper mjukost på tub, leverpastej korv, vanlig korv, blodpudding, ja faktiskt finns det en hel del som är bra mycket bättre än de godis som ofta säljs på små påsar. Mer recept kommer i vår blogg om hundgodis. Vi kommer även sälja egentillverkat inom kort. Tänk på att våra vovvar också kan ha känslig mage och hud precis som vi människor /Åsa Då vinter varit ovanligt mild så går tankarna till den begynnande fästingperioden.
Fästingen är ett leddjur, nära besläktat med kvalster och spindeldjur. Fästingen genomgår 3 faser till vuxen ålder (ägg,larv & nymf & sen till slut vuxen). Samtliga faser är mindre trevliga för både djur och människor. Fästingen trivs bäst på lite fuktigare platser, gärna i lövskog som har en tät undervegetation. Fästingar sätter sig gärna på en 20-30 meters avstånd från marken om möjlighet finns, i övrigt tar de plats där möjlighet finns. Här sitter de och lurar till ett värddjur passerar och de faktiskt klamrar sig fast. Fästingen har inga ögon och saknar därmed syn, de har dock ett utmärkt luktsinne. Dom är fantastiska på att känna olika lukter och koldioxid är en av favoriterna dvs något vi som både människa och djur avger. När man så passerar sveper den ut sina framben och hugger sig fast i värddjuret (offret). I vart och ett av de stadier fästingen genomgår krävs de att det suger blod för att växa och passera in i ett nytt stadie. Vår vanligaste fästing (Ixodes ricinus) är oftast svart till brun. En hona lever 2-3 år och under denna tid lägger hon ca 2000 ägg. Äggen kläcks några veckor efter det att honan dött och på så sätt bildas en ny familj från henne. När fästingen suger tag i oss människor eller våra hundar känner vi det knappt, vilket beror på att fästingen först spottar ut saliv som är bedövande innan den slår i sina hullingar och börjar suga blod. Saliven gör också så att blodet inte koagulerar så snabbt. En oupptäckt fästing sitter upp till en vecka innan den trillar av och faller till marken. Här utvecklar den sig till nästa stadie. Med vårt mildare och mildare klimat är fästingsäsongen längre och längre. En aktiv fästing kräver + 5 grader och uppåt för att orka vara aktiv. De finns områden i Sverige där fästingar inte finns eller är i vart fall oerhört sällsynta. Dessa områden är Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Vi ska också vara medvetna om att många nya arter av fästingar har passerat våra gränser, så man vet fortfarande inte dess levnadsmönster eller livscykel är eller fungerar ännu. Vi vet att samtliga kan ge upphov till TBE och Borrelia, på hund även Anaplasmos. Vi ska också ha med oss att TBE inte är jätte vanligt bland hundar och djur utan enbart Borrelia/ Anaplasmos. De har senaste åren hittats ett 30 tal TBE fall just bland hund. Hur förebygger man och hur gör man om man får en fästing. Förebyggande: De finns ett antal halsband som kan ha förebyggande verkan. Man bör dock kontrollera innehåll då många är eller bildar gift ihop med fukt och kan bli rent farliga. Vissa raser tål dessutom inte de idag existerande kemiska halsbanden ej heller spoton preparat. De finns även vegetabiliska halsband med varierande effekt, bärnstenshalsband. Även tabletter där man ännu inte vet effekten på hund mer än att fästingen dör av att suga blodet. Man är inte helt säker på vad dessa tabletter ger för bieffekter långsiktigt då de funnits så pass kort tid. Det finns även olika hemkok man kan prova, liksom att stryka på cocosolja i pälsen. Det finns brickor, ljudmedaljonger och naturligtvis en hel del naturpreparat. Olika saker fungerar olika på varje individ. Ibland är det svårt att välja då de kemiska preparaten kan vara effektiva men kan ochså vara indirekt skadliga och vissa raser tom dödliga. Vissa hemkurer kan vara effektiva men kräver ibland lite mer jobb då du måste föra på pälsen kontinuerligt. Vissa saker fungerar bättre på långhåriga hundar liksom andra fungerar bättre på korthåriga. Det är en djungel av val där vi som hundägare har tufft varje fästingsäsong. Det viktigaste man bör göra är att känna igenom kamma/borsta varje gång vi varit i skogen. Även vi människor bör göra en besiktning av kroppen. Så här i vårvintern kanske vi vill mysa lite extra, vilket även våra vovvar säkert uppskattar.
Husse och matte kanske äter nåt extra gott och de är klart att även våra fyrbenta vill känna av stämningen. Vill ni ha lite nyttigt och uppskattat hundgodis kolla in detta 😊 Jag brukar köpa nötfärs, oftast kan sånt hittas på extrapris eller tom ibland i de butiker som säljer ut för att det är på väg ut i datum. Brukar köpa minst ett kilo. Rullar sen dessa till små köttbullar. Ibland river jag även morot i. Lägger dem på en plåt och in i frysen. Tar ca 3-4 tim att frysa. Jag plockar sedan om i plastpåsar och märker upp med innehåll och datum. Mina älskar detta godis, dessutom smidigt att plocka fram just när de är stycke frysta. Då 2 av mina vovvar även älskar grillat så brukar jag ibland låta de tina en aning och trär sedan upp 3-4 stycken på ett grillspätt. Grillar de några minuter när vi 2 bentingar grillar. Detta säger de inte nej till heller :) Tänk på att man inte ska ge större mängder med fryst till sina hundar. På sommaren kan de ju locka att göra det mer än på vårvintern. 2-3 stycken små är nog rätt så lagom. Jag ger det nån gång då och då alltså inte varje dag. De bästa av allt, man vet precis vad det innehåller. Brukar fungera även till allergihundar. Hade en katt som även han var mycket förtjust i dessa bollar.Han föredrog dock de med riven morot i. Han kombinerade det som leksak och mat. :) |
KategorierArkiv
August 2021
Inlägg:
Att förlora en kär vän! Vår och badnjutare! Påskäggsjakt! Gott till påsk! Watertreadmill! Aktivering noskul! Virustider! Vindruvsförgiftning! Lugnaktiv./antistress tips Innehåll i godis vi köper Fästingen! Gottis för din hund! Vad har ni för djur? Vitaminer till våra djur! Aktiveringstips balans! Liten vardagsberättelse! Aktiveringstips balans! Torkat kött Dålig mage? Laser! Hyaluron! Noskul Balans & Kontroll |